Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Περί “νόμιμης” βίας.


Γράφει ο Κλεισθένης.
Το τι ακούμε απ' τα χείλη των εκπροσώπων του σάπιου και διεφθαρμένου οικονομικοπολιτικού συστήματος δεν
περιγράφεται.
Θα ασχοληθώ μόνο με το τελευταίο που ειπώθηκε για το αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους στην άσκηση “νόμιμης” βίας.
Αυτή η τοποθέτηση είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατική.
Η δημοκρατική θέση για την χρήση βίας από αυτούς που είναι εντεταλμένοι για την προάσπιση της ασφάλειας, της ζωής, της περιουσίας των πολιτών κτλ είναι η αναγκαία χρήση βίας και μόνον αυτή .
Η αναγκαία χρήση βίας κινείται στα όρια της νομιμότητας. Για την, κατά παρέκκλιση του δικαίου, νομιμοποίησή της εννοείται ότι έχει προϋπάρξει κοινωνικό συμβόλαιο.
Η αναγκαία χρήση βίας επιτρέπεται για την καταπολέμηση των εγκληματιών που στρέφονται κατά των ελευθεριών, της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών κτλ. Τότε και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει, κατά παρέκκλιση του δικαίου, νομιμοποίησή της κάτω απ' την λογική της διαφύλαξης της ειρηνικής συμβίωσης των μελών μιας κοινωνίας. Το έγκλημα διαταράσσει την ειρηνική συμβίωση.
Η χρήση βίας κατά διαδηλωτών, απεργών και γενικά όσων διαμαρτύρονται ειρηνικά για την προάσπιση της διαβίωσης και της αξιοπρέπειάς τους δεν έχει καμιά νομιμοποίηση. Αυτά συμβαίνουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Ακόμη και η αναγκαία χρήση βίας για την αντιμετώπιση των κάθε φύσης εγκληματιών παύει όταν γίνει η σύλληψή τους. Τα φαινόμενα βασανισμών, κακομεταχείρισης και προσβολών της τιμής και της αξιοπρέπειας των συλληφθέντων συνιστούν δημοκρατική εκτροπή και είναι παράνομες πράξεις. Ακόμη και η ανάκριση πρέπει να γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας. Οι συλληφθέντες εγκληματίες διατηρούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τυχούσα τιμωρία τους αποφασίζεται με την διεξαγωγή τίμιας δίκης. Όλα τα άλλα ανήκουν σε αντιδημοκρατικές λογικές που δυστυχώς κυριαρχούν σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι σχετικά με την ανάρτηση, υβριστικά ή προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.